SES’ten Bakanlığa Maymun Çiçeği Salgını Önlemleri İçin Çağrı Yaptı!

SES’ten Bakanlığa Maymun Çiçeği Salgını Önlemleri İçin Çağrı Yaptı!

Maymun Çiçeği Virüsü hakkında gerekli önlemler alındı mı ? Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sağlık Bakanlığı’na gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulundu.

SES Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Mpox (eski adıyla maymun çiçeği) salgınını uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu (public health emergency of international concern-PHEIC) olarak ilan etti. DSÖ tarafından yapılan açıklamada sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2024 yılı içinde görülen olgu sayısının 15 bin 600, ölen hasta sayısının 537 olduğu bildirildi. Bu açıklamadan bir gün önce kıtasal düzeyde ilan edilen uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu yeni açıklamayla “küresel” düzeye yükseltildi. Afrika’da tanı ve takip olanaklarının sınırlılığı bilenen bir gerçek. Bu nedenle de yukarıda yazılan vaka ve ölüm sayılarının çok düşük olduğu değerlendirilirse salgının boyutlarının vehameti daha iyi anlaşılacaktır” denildi.

Sağlık Bakanlığı’na Maymun Çiçeği Salgını Çağrısı

SES yetkilileri, şu açıklamayı yaptı, “Sağlık Bakanlığı’na Türkiye’de Maymun Çiçeği salgınına karşı alınması gereken önlemler hakkında da çağrıda bulundu, “COVID-19 pandemisi yaşamış ve yüzlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisi ile on binlerce insanımızı alınmayan tedbirler sonucu kaybettiğimizi düşündüğümüzde bu salgın bizleri daha fazla tedirgin etmektedir. Mpox (Maymun Çiçeği) salgını ile ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmaların yapılmasını, yapılan çalışmalar ile ilgili toplumun ve iş kolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerinin bilgilendirilmelerini acilen talep ediyoruz. Başta sağlık emekçileri olmak üzere halkın da bu salgından korunma yöntemlerine dair bilgilendirilmeleri için gerekli çalışmalar (kamu spotları hazırlanması, tüm kamu kurumlarına eğitim materyalleri gönderilmesi, belediyeler ile iş birliği yapılarak seminerler, Türkçe dışında başka diller kullananlar da düşünülerek çok dilli bilgilendirme broşürlerinin/bildirilerinin hazırlanması vb.) beklemekteyiz. Bu vesileyle özellikle COVİD-19 pandemisi sonrası Sağlık Bakanlığının pandemilerle ilgili acil eylem planı nedir, ya da ulusal eylem planı yapılmış mıdır? Yapıldıysa kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz”  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu