Genel

6. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi başladı

6. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi başladı

pis

‘Kişiler Arası İlişkilerde Pozitif Psikoloji’ temasıyla düzenlenen ve dünya çapında ünlü bilim insanlarının da katılımıyla gerçekleşen kongrede “Terapide Özşefkatin Bilgeliği”, “İkili İlişkilerde Affetme”, “İlişkilerde Psikolojik Sağlamlık”, “Pozitif İlişkilerin İnşası” gibi konular ele alınıyor. Kongre Başkanı, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pozitif psikolojinin ilk zamanlarda yaşam koçluğu ve kişisel gelişim zannedildiğini ve teorik temelinin sorulduğunu ifade ederek, “Pozitif psikolojinin teorik temelleri nörobilime dayanıyor.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Birçok vakada gereksiz yere çocukluk dönemine inmek dönemi geçti. İnsanların travmalarına saygılı hekimlik dönemi başladı.”

Üsküdar Üniversitesi, NPİSTANBUL Hastanesi, NP Etiler & Feneryolu Tıp Merkezi, Türk Psikolojik Danışma Rehberlik Derneği ve Pozitif Psikoloji Enstitüsü paydaşlığında gerçekleşen Üsküdar Üniversitesi tarafından 6’ncısı bu yıl gerçekleştirilen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, alanda çalışmalar yürüten küresel düzeyde uzman isimleri ağırlıyor. İki gün sürecek kongrenin bu yılki teması, “Kişiler Arası İlişkilerde Pozitif Psikoloji” olarak belirlendi.

Açılışı Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda 2 gün sürecek kongre, Kongre Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elif Kurtuluş Anarat ve Kongre Genel Sekreteri, Pozitif Psikoloji Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

“İlk zamanlar yaşam koçluğu ve kişisel gelişim zannedildi…” 

ÜÜTV’den de canlı olarak yayınlanan programda Kongre Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pozitif psikolojinin ilk zamanlarda yaşam koçluğu ve kişisel gelişim zannedildiğini ve teorik temelinin sorulduğunu ifade ederek, “Pozitif psikolojinin teorik temelleri nörobilime dayanıyor.” dedi. 2000’li yıllarda koruyucu ruh sağlığıyla ilgili kitaplar yazdığını, çünkü tıpta paradigma dönüşümü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Sağlıkta değişen paradigmada en önemli şey; sağlığın korunması.” diye konuştu.  İnsanların hasta olmamasına yönelik çalışmaların önemine işaret eden Tarhan, “Birincil koruma toplumun hasta olmaması için sağlığın korunması. İkincil koruma risk gruplarını belirlemek, risk gruplarını erken teşhis etmek ve tedaviye dahil etmek. Tedaviden sonra üçüncül koruma da tekrar nüksetmemesi için çalışmak…” dedi.

“Travmalarda yara açmak yerine, yara açmadan nasıl tedavi edilir dönemi ortaya çıktı…”

Tıpta artık yara açmadan tedavi etme yönteminin idealleştiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Yara açmadan tedavi etmenin psikiyatrideki karşılığı nedir? Psikoanalizde kişinin çocukluk dönemine iniliyor. Bazı sorunlar alınıp bugünlere getiriliyor. Kişi anneye babaya düşman oluyor. Travma çözülemediği zaman daha gürültülü durumlarla karşılaşılabiliyor. Birçok vakada gereksiz yere çocukluk dönemine inmek dönemi geçti. İnsanların travmalarına saygılı hekimlik dönemi başladı. Travmaları ortaya çıkarıp yarayı açmak yerine, yara açmadan nasıl tedavi edilir? Bu dönem ortaya çıktı.” diye anlattı. İdeal tedavinin kişinin travmalarına müdahale etmeden yapılan tedavi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tarhan, pozitifi güçlendirerek negatifin düzelmesinin sağlandığını söyledi.

  Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Yarı Final Programı

Pozitif psikoterapinin öncülerinden Dr. Tayyab Rashid yarın konuşacak

Pozitif psikoterapinin öncülerinden birinin Melbourne Üniversitesi’nden Dr. Tayyab Rashid olduğunu da dile getiren Tarhan, kendisinin yarın kongre çerçevesinde bir konuşma yapacağını da kaydetti.

‘Nörobilim temelli pozitif psikoterapi’ hazırlandı

Pozitif psikoterapiyle ilgili 2 yıl süren bir çalışma yaptıklarını ve 12 haftalık, 6’şar saatlik “Nörobilim temelli pozitif psikoterapi” belirlediklerini anlatan Tarhan, kişinin beyninin hangi bölgesi güçlendirilirse hastalığı yenebileceğine ilişkin nörobiyofeedback yöntemi hazırladıklarını dile getirdi. Stres yönetimi, agresyon, otizm, dikkat eksikliği gibi protokoller oluşturulduğunu ve kişiye stres altında soğuk kanlı kalma becerisinin öğretildiğini ifade eden Tarhan, böylece kişinin beynini yönetmeyi öğrendiğini de kaydetti. Gelecek yıl Eylül-Ekim aylarında bu konuda eğiticilerin eğitimine başlanacağını da ifade eden Prof. Dr. Tarhan, pozitif psikolojiyi terapide kullanmak isteyenlere yönelik yeni bir seçenek sunulacağını, böylece kendi değerlerimize, kendi düşünce alışkanlıklarımıza, kültürümüze uygun bir yöntemin olacağını da anlattı.

Dersi alan öğrenciler bu dersin ruhlarına dokunduğunu ifade ediyor

İyicillik ve kötücüllük ölçeklerini geliştirdiklerini de söyleyen Tarhan, pozitif psikolojinin kültüre yönelik yönüne de vurgu yaptı ve 2013 yılında ilk dersi alan öğrencilerin bu dersin ruhlarına dokunduğunu ifade ettiğini de kaydetti. Prof. Dr. Tarhan, lise 9. Sınıflara yardımcı ders kitabı olarak basılan Mutluluk Bilimi kitabının rehber öğretmenlerin işine yarayacağını ifade ederek, lise öğrencilerinin kendilerini geliştirmeleri için rehber niteliğinde olan bu kitabın pozitifi güçlendirmeyi amaçladığını anlattı.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Dünya birçok yönden kötüye, olumsuza giderken biz pozitif dokunuşlarla süreci yavaşlatmak, iyiye gitmesine katkıda bulunmak istiyoruz.”

Açılış konuşmaları kapsamında Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ise üniversite olarak bu alanda yapılan çalışmalara dikkat çekti:

“Biz Üsküdar Üniversitesi olarak farklı konulara dokunmaktan, bilimi farklı yönleriyle ele almaktan ve eğitime çok farklı dokunuşlar katmaktan mutluyuz. Bu belki de bizim farkımız. Pozitif psikoloji kapsamında vermekte olduğumuz eğitimi, yapmakta olduğumuz bilimsel etkinlikleri bu bağlamda değerlendiriyorum. Dünya birçok yönden kötüye, olumsuza giderken biz pozitif dokunuşlarla bu süreci biraz yavaşlatmak biraz da iyiye doğru gitmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Pozitif psikoloji dersine karar verdiğimizde bizim böyle bir amacımız vardı. Üniversitemizin bütün bölümlerinde pozitif psikoloji dersimiz var. Bununla da durmadık bir de bilimsel etkinliğimiz olsun istedik. Bir yandan pozitif psikolojiyi dersliklerde öğrencilerimize anlatırken aynı zamanda da bu konuda geniş bir bilimsel platform olsun istedik. Önce ulusal düzeyde başlayıp sonra uluslararası düzeyde yaygınlaşmak üzere de bir bilimsel tartışma ortamı oluşmasını sağlamış olduk buna ev sahipliği yapmaya başladık. Biz elimizden gelen her tür katkıyı insanlığın gidişatı, dünyanın iyiye doğru gitmesi açısından vermek istiyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.”

  20 Bin Öğretmen Adayının Mülakat Korkusu!

Prof. Dr. Arıboğan: “Pozitif psikoloji bu anlayışı destekleyen ve insan deneyimini daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olan bir disiplindir”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan adına açılış konuşmasını yapan Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elif Kurtuluş Anarat, Prof. Dr. Arıboğan’ın mesajını okudu:

“Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan hocamızın bir konferansta yer alması sebebi ile kendisinin mesajını sizlere iletmek istiyorum. ‘Kongremize gösterilen yoğun ilgi ve katılımdan aldığımız güçle 6. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’ni gerçekleştiriyoruz. Psikoloji bölümleri olarak bu kongreye ev sahipliği yapmaktan ötürü mutluluğumuzu belirtmek isteriz. Günümüzde mutluluğun sadece kişisel bir hedef olmadığı aynı zamanda farklı alanlarda topluluklarda ve ruh sağlığı açısından oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Pozitif psikoloji bu anlayışı destekleyen ve insan deneyimini daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olan bir disiplindir. Pozitif psikoloji alanında önemli araştırmalar yapan ve alana önemli katkılarda bulunan ulusal ve uluslararası araştırmacılara ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşarken siz değerli konuklarımızın katılımıyla kongremizin daha da zenginleşeceğine inanıyoruz.”

Dr. Fatma Turan: “Pozitif psikolojinin Türkiye’deki en önemli isimleri ve temsilcisi olarak kongremizle imzamızı atmış bulunmaktayız”

Kongre Genel Sekreteri ve Pozitif Psikoloji Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, “İki gün boyunca çok değerli hocalarımızın kıymetli katkıları ile gerçekleşecek bir kongredeyiz. 6. Uluslararası Pozitif Psikoloji kongresini gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK desteğimiz var. Bu süreçte bir arşiv hazırlamış olduk. Pozitif psikolojinin Türkiye’deki en önemli isimleri ve temsilcisi olarak kongremizle imzamızı atmış bulunmaktayız. Bunun da mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Kongre düzenleme kurulumuza çok teşekkür ederim. Kongrede ciddi emeği olan Arş. Gör. Yelda İbadi hocama da teşekkür ederim. Bu gururu yaşamamızda büyük katkısı ve emeği Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

  Şekilli Nick ve Semboller

Açılış panelinde ikili ilişkiler ele alındı

Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. Sırrı Akbaba’nın moderatörlüğündeki açılış panelinde Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azize Nilgün Canel “Terapide Özşefkatin Bilgeliği”, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Müge Yüksel “İkili İlişkilerde Affetme”, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Durmuş Ümmet “İlişkilerde Psikolojik Sağlamlık” konulu konuşma yaptı.

Sebatkârlık Kavramının İlişkilerdeki Önemi” konferansı…

İstanbul Aydın Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Kendirci “Pozitif İlişkilerin İnşası”, Prof. Dr. Tayfun Doğan “Umut Yoluyla Psikolojik Sağlamlığın İnşası”, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan “Sebatkârlık Kavramının İlişkilerdeki Önemi” konulu konferans verdi.

“Çocuk ve Ergen Alanında Pozitif Psikoloji Uygulamaları” çalıştayı

Uzm. Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz “Pozitif Psikoterapi Denge Modeli ile İlişkileri Yeniden Dizayn Etmek”, Psikolog Berre Çelebi “Erişilebilir Ruh Sağlığı”, Uzm. Psikolog Çağla Tuğba Selveroğlu “Oyunla Duygulara ve Bedene Yolculuk”, Öğr. Gör. Elif Konar Özkan “Taş Masalları ile İlişkiler ve Sosyal Destek”, Klinik Psikolog Belkıs Edige Serdengeçti ve Klinik Psikolog Dr. Kudret Eren Yavuz “Travma Çağında Yaşayan Bir Pozitif Psikoterapistin Yaşamı: Fırsatlar, Zorluklar ve Psikolojik Sağlamlık İçin Stratejiler”, Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin, Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan “Demans Hasta Yakınlarında Kişilerarası Psikoterapi Yaklaşımı: Çember Çalışması”, Uzm. Psk. Saadet Aybeniz Yıldırım “Çocuk ve Ergen Alanında Pozitif Psikoloji Uygulamaları”, Uzm. Psikolog Melek Merve Erkılınç Gül “İlişkide Pozitif Sınırlar” konulu çalıştaylar gerçekleştirdi.

Kongrenin “Onur Konuğu” Melbourne Üniversitesi’nden Dr. Tayyab Rashid…

20 Nisan Cumartesi günü de kongrenin “Onur Konuğu” Melbourne Üniversitesi’nden Dr. Tayyab Rashid, “Olumlu İlişkilerin Yörüngeleri” konusunu ele alacak.

Priştina Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aliriza Arenliu, “Ruminasyonlar ve Depresyon: Kosova’da Ayaktan Kamu Ruh Sağlığı Hizmetleri için Ruminasyon Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi Müdahalelerinin Geliştirilmesi ve Pilot Uygulaması”nı paylaşacak.

“Modern Psikotravmatoloji” paneli yapılacak

“Modern Psikotravmatoloji” konulu panelde de İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdinç Öztürk “Modern Psikotravmatoloji ve Dissoanaliz Kuramı”, Dr. Psk. Görkem Derin “Travma Merkezli Alyans Model Terapi”, Dr. Psk. Barışhan Erdoğan “Gelişimsel Göç”, Öğr. Gör. Dr. Kerem Çetinkaya “Doğal ve Rehber Ebeveynlik Stili” konularını ele alacak. Kongre kapsamında ayrıca Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahime Nükhet Çıkrıkçı “Psikolojik Testlerin Uyarlanmasında Temel İlkeler ve Standartlar”, Doç. Dr. Çiğdem Yavuz Güler “İlişkinin İyi Oluşu: Nasıl Batırır, Nasıl Çıkarırım?” konulu konferans verecek. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu